De plaats van de voliere
Wat de plaats betreft is het wenselijk dat de voorzijde zoveel mogelijk naar het zuiden is gericht.
Is dit niet mogelijk dan behoren we de voorzijde toch zoveel mogelijk op het zuiden te richten, en dan liever zoals hiervoor reeds gezegd zuidoost dan zuidwest.
Ook al is de voorzijde precies in zuiderlijke richting dan nog is het aan te bevelen een gedeelte van glas te maken.
Iedere tuin heeft natuurlijk een andere ruimte om een volieré te bouwen, maar het mooiste is natuurlijk als deze in het zicht is.
Men kan heel vaak de volieré als het ware doen opgaan in de omgeving door het plaatsen van allerlei planten, struiken en bomen.
Maak uw vogelverblijf nooit te laag, een fronthoogte van van 2 tot 2,5 meter moet wel het minimum zijn.

De Bouw
Wat de bouw betreft nog even wat opmerkingen, let er wel op dat bij de fundering vooral het gaas in de grond te graven dit tegen ratten en muizen.
Het gaas of draad verwerken door het beton, dit is om scheuren van het materiaal tegen te gaan.
Het dak moet hellend zijn zodat het water kan aflopen, plaats ook een dakgoot voor de waterafvoer.
Of het dak moet zover doorlopen dat er geen wateroverlast kan ontstaan.
Het is ook belangrijk het gaas aan de binnenkant voliere vast te maken, zeker als het een van hout opgetrokken voliere is parkieten zijn nu éémaal grote knagers.
Ook een tip van mijn kant, gebruik voliere gaas (geen kippengaas, ook wel dubbeltjes gaas genoemd) dit is leverbaar in diverse maten en het is ook in groen leverbaar.
Neem je toch blank volieregaas dat kun je het beste het gaas schilderen met zwarte of groene verf dit is om het gaas een beetje onzichtbaar te maken en je zult de vogels veel beter zien.



Grasparkieten die in mijn voliere rondvliegen




De Vorm van de voliere
De vorm en grootte van een voliere worden bepaald naar het aantal toekomstige bewoners, maar bij een voliere is dit eigelijk andersom.
Als de ruimte is bepaald voor een voliere dan kun je pas zeggen hoeveel vogels je kunt houden.
En als je voldoende ruimte hebt dan kun je zeker 7 tot 10 koppels in één voliere houden en laten broeden.
Over de vorm van de voliere kan ik het volgende adviseren bouw het zo strak mogelijk.

De Indeling van de voliere
Het mooiste is om de voliere in drie vakken te verdelen, een geheel open gedeelte, een overdekt gedeelte en een nachthok (gesloten gedeelte).
In het open gedeelte planten we planten, struiken en diverse bomen (welke geschikt zijn staat onder "beplanting").
In het overdekte gedeelte kun je broedblokken en/of berkenblokken ophangen.
Denk er wel aan dat je in een hele droge periode de broedhokken en/of berkenblokken regelmatig nat sproeit, dit om uitdroging te verkomen en het vochtigheidsgehalte op peil te houden.
Het is ook aan te raden om in het overdekte gedeelte een aantal zitstokken of takken te plaatsen zodat bij slechtweer de vogels toch beschut kunnen zitten.
En dan hebben we nog het nachthok, hierin kun je ook broedhokken en/of berkenblokken ophangen en je zou hier ook het voer en drinkwater plaatsen dit kan natuurlijk ook in het overdekte gedeelte van de voliere.
Grasparkieten zijn levendige vogeltjes die zich ook kunnen vinden in een nachthok zeker als je een aantal trapjes maakt of andere klim mogelijkheden.
Eigelijk kunnen grasparkieten s'winters rustig buiten blijven het zijn zeer sterke vogeltjes die echt wel tegen een stootje kunnen.



Mijn Grasparkieten in de voliere




Het Onderhoud van de voliere
Gebruikt u strooizand op de vloer dan moet dit regelmatig worden vernieuwd en in de voliere zal u regelmatig het zand moeten omspitten.
Hou vaak hangt eigelijk af hoeveel vogels u heeft, hoe meer vogels hou vaker u dit zal moeten doen.
Wilt u zand vernieuwen dan kunt ook speelzand gebruiken wat u in ieder bouwmarkt kunt kopen.
Ieder voorjaar (liefst vaker) moet u zitstokken reinigen of vernieuwen, de broedhokken en/of berkenblokken schoonmaken en ontsmetten.
De beplanting in de voliere nakijken, eventueel vernieuwen.
Alle naden en kieren indien aanwezig goed reinigen of inspuiten i.v.m. ongedierte, vooral bloedluis kan zich daar schuilhouden.
Vergeet ook de drinkbakken, voerderschalen of voedersilo's niet te reinigen en te ontsmetten, dit moet je natuurlijk eigelijk om de paar dagen doen om verzekerd te zijn van gezonde vogels.
Het is nog steeds "voorkomen is beter als genezen"





















© COPYRIGHT Volierevogels-online.nl
powered by DEONLINEZAAK.nl
Design by -J-