Vogelverzorging
Vogels in de vrije natuur kunnen natuurlijk hun eigen eten bij elkaar scharrelen wat er op dat moment te vinden is, maar onze volierevogels kunnen dat niet die zijn afhankelijk van wat wij ze aanbieden.
Door de diversieteit van vogels is het ook zo met de voeding dat de ene vogel ander voer moet hebben dan de vogel. Vraag dus ook altijd bij aanschaf van een bepaald soort vogel(s) wat voor soort voeding het beste is en wat ze nodig hebben om in een optimale conditie te blijven.
Dit is ook erg belangrijk als je goede kweekresultaten wilt hebben, zwakke of zieke vogels zullen nooit tot broeden overgaan.

Zaadetende Vogels
De grootste groep kooi en volierevogels zijn zaadeters, dit is ook de groep die het meest gehouden word door de vogelliefhebbers.
Deze groep vogels eten niet alleen zaden maar ook wel fruit, eivoer, groenvoer en insecten.
Groenvoer en fruit zijn belangrijke voedingsstoffen maar dit moet in mate verstrekt worden om problemen te voorkomen.
In de aanloop en tijdens het kweken is het raadzaam om eivoer te verstrekken, dit heeft een grote voedingswaarde maar ook hier weer met mate.
Er zijn dan ook verschillende soorten zaadmengsels te koop, parkieten hebben een ander zaadmengsel nodig dan bijvoorbeeld kanaries.
Je hebt dan ook zaadmengsels voor kleine tropischevogels, zaadmengsels voor wildzang of Europese cultuurvogels, voor grote en kleine parkieten, voor papagaaien en gemengd volierezaad.
Daarnaast moeten we ze maagkiezel en grit ter beschikking stellen, door het opnemen hiervan worden de zaden vermalen in de spiermaag van de vogel zodat het makkelijk verteerbaar word.

Insecten & Vruchtenetende Vogels
Als u insecten of vruchtetende vogels wilt houden zijn er in een goede dierenwinkels verschillende soorten universelevoer, insecten en vruchtenpate te koop.
Ook zijn er nectardranken verkrijgbaar, meelwormen en buffalowormen.
Andere dierlijke eiwitten die u kunt verstrekken zijn torretjes, spinnetjes, bladluizen, sprinkhanen, krekels, muggelarven, watervlooien, fruitvliegjes en maden.

Groenten & Fruit
Er zijn verschillende groenten en fruit die we kunnen geven aan onze vogels.
Zoals appels, banaan, peer, abrikoos, papaya, manderijn, ananas, druif, wortel, tomaat en sla.
Een lekkernij voor de vogels is zeker vogelmuur, maar ook kleinhoefblad, paardebloem, zuring, duizenblad en weegbree.
Geef uw vogels nooit advocado dit is een vrucht die zeer giftig is voor de meeste vogels.

Vitaminen, Mineralen & Calcium
Al verzord u uw vogels nog zo goed er kan altijd een tekort onstaan in de voedingsstoffen die een vogel nodig heeft.
In de kooi of voliere kunt u een mineralenblok neerhangen en sepia zodat de vogels hun eventuele tekorten kunnen aanvullen.

Hygiene
Zorg er voor dat de kooi of voliere altijd netjes schoongehouden wordt, dit om de gezondheid van uw vogels te waarborgen en om ziekten te voorkomen.
Voor een goede bodembedekking zijn er verschillende mogelijkheden, zoals schelpenzand en beukenhouten snippers.
Waterbakken en voederschalen moeten er ook altijd schoon uitzien en voorzien zijn van vers water en voeding, zonder uitwerpselen en andere viezigheid.

De Rui
Volwassen vogels zijn een keer per jaar in de rui, dit betekent dat ze een nieuw verenpak gaan krijgen.
Bij sommige vogels kan dit langer duren dan normaal, dit kan een oorzaak hebben bijvoorbeeld verkeerde voeding, stress of andere factoren.
De rui is voor een vogel een moeilijke periode omdat dit erg veel van de vogel eist, daarom is het ook van belang om extra aandacht aan de vogels te geven wat betreft de voeding.
Ei of krachtvoer kunnen hier goed bij helpen om de vogels snel door de rui te laten komen evenals een klein beetje soda vermengd en opgelost in het drinkwater.

Zieke Vogels
Mocht het zo zijn dat een vogel bol zit en een lusteloze indruk maakt, dof uit de oogjes kijkt of een waterige ontlasting heeft neem dan direct maatregelen.
Zet de vogel apart van de andere vogels in een iets warmere ruimte, zodat in iedergeval de andere vogels geen vat hebben om ook ziek te worden.
Je kunt eventueel contact op nemen met ervaren kwekers en vragen wat de oorzaak kan zijn en wat je verder meer zou kunnen doen.
Dit zijn vaak mensen die meestal wel weten wat er met de bepaalde symptomen aan de hand is met een vogel.
Er is natuurlijk ook de mogelijkheid om naar een dierenarts te gaan, alleen zijn er veel dierenartsen die niet gespecialiceerd zijn in vogels en vaak zelf het antwoord ook niet weten, op deze site vind je wel diverse dierenartsen die deze specialisatie wel hebben.

Als u bovenstaande dingen in acht neemt zult u veel plezier van uw vogel(s) hebben.© COPYRIGHT Volierevogels-online.nl
powered by DEONLINEZAAK.nl
Design by -J-